ZANIMIVOSTI

KOZJI SIR IN KOZJE MLEKO

Nekoč je bilo kozje mleko cenjeno zdravilo za dihala in nekatere druge zdravstvene težave, danes pa po njem segajo tudi ljudje, ki uživajo v dobri in zdravi hrani. Kot živilo so ga cenili že v starem Egiptu, saj so ga poleg ostalih dragocenosti polagali faraonom v grobnice. Znano je, da krepi imunski sistem in vsebuje posebne biološko dejavne učinkovine, ki ugodno vplivajo na ohranjanje zdravja, podaljšujejo življenje celic in zavirajo staranje organizma.

Na domačiji Tincl po kateri je dobil ime njihov poltrdi kozji sir, prosto živi 120 koz slovenske srnaste pasme, katerih mleko predelajo v široko paleto kakovostnih in večkrat nagrajenih izdelkov: mladih, poltrdih in staranih sirov, jogurtov, sirotke, albuminske in surove skute.

Kozji izdelki so na voljo na Celjski tržnici, glavna tržnica Ljubljana, tržnica Koseze v ljubljani, BTC Ljubljana, tržnica Maribor ter v večjih prodajnih verigah po sloveniji in seveda naša spletna trgovina na tem mestu.

 

Kozje mleko lahko brez težav uživa večina ljudi, ki so občutljivi na kravje mleko. Je lahko prebavljivo, po hranilni vrednosti pa podobno kravjemu, vendar vsebuje manj holesterola in več kratko-verižnih maščobnih kislin. Bogato je z vitaminom B-12, kalcijem, fosforjem in kalijem. Nudimo sveže, surovo, neobdelano kozje mleko, pri katerem dajemo poudarek na kakovosti in higieni od hleva do molže, ki poteka v ločenem prostoru. Mleko se nato hitro ohladi na 4 °C. Njegov okus je poln, sladkast in zelo nežen.

Sirarstvo Videc Kozji sir
image5
IZDELKI

KOZJI SIR, JOGURT, SKUTA
& SIROTKA

Izdelki iz kozjega mleka so specifični, njihov okus je poln in bogat. Pestra ponudba sirov med našimi izdelki je prava kulinarična poslastica. Izbirate lahko med nežnejšimi, prefinjenimi okusi manj zrelih sirov in pikantnejšimi, bolj aromatičnimi trdimi siri, ki so izdelani iz surovega mleka in zorjeni v lastni skorji.

Nudimo

poltrdi sir GURMAN, poltrdi sir TINCL (ime je dobil po domačem imenu kmetije), mehki kozji sir SONČEK (brez ali z dodatki začimb), MLADI slani in neslani kozji sir, kozji SIR V SLANICI (feta), trdi kozji sir KAPRIN, trdi kozji sir GUZAJ, trdi kozji sir FRANCL in poltrdi kozji sir HERMAN v oljčnem olju z začimbami. Izdelujemo tudi kozji JOGURT, fermentirano SIROTKO, albuminsko oziroma sirarsko SKUTO (iz sirotke) in SKUTO IZ SUROVEGA KOZJEGA MLEKA .

MILO

MILO IZ KOZJEGA MLEKA

Pri nas lahko, poleg ostalih dobrot iz kozjega mleka, kupite tudi ročno izdelano milo. Naši izdelki ne vsebujejo dražečih umetnih barvil, konzervansov ter sredstev za penjenje, ki koži dolgoročno porušijo njeno naravno ravnovesje, temveč stremimo k vzpostavljanju ter ohranjanju ravnovesja.

Domače milo temelji na uporabi kozjega mleka, ki vsebuje pH skoraj identičen človeški koži ter hkrati številne vitamine, kot so A, D, E, B6, B12, fosfor, kalij in kalcij, ki obnavljajo ter regenerirajo poškodovano kožno tkivo. Na ta način je koža izrazito navlažena, pomirjena ter negovana.

MESO

KOZLIČEVINA

Od pomladi do poletja nudimo tudi meso 4-8 tednov starih kozličev, ki se hranijo pretežno z mlekom. Takšno meso je svetlo rožnato, zelo nežno in milega okusa. Kozličevina vsebuje več kot polovico manj maščob kot enako pripravljen kos govedine in četrtino manj kot teletina. Vsebuje tudi dobro tretjino manj nasičenih maščob kot piščančje meso brez kože, zato je še posebej primerno živilo za vse, ki imajo težave s holesterolom. Kozličevina je bogat vir visoko vrednih beljakovin, saj vsebuje vse za človeka potrebne aminokisline.
Vas zanima več?

Kontaktirajte nas preko kontaktov na strani, da vam lahko pomagamo.